Öva under beredskapsveckan – antar du utmaningen?


I dag börjar Beredskapsveckan 2023. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Skulle du och din familj exempelvis klara sju dagar utan el? Använd veckan till att samla tips och öva!

Mellan den 25 september och 1 oktober pågår den årliga nationella beredskapsveckan. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig.

Med årets tema Öva, vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap.

Anta utmaningen

MSB har initierat en utmaning med titeln ”Sju dagar”, där du som webbanvändare ges möjligheten att fördjupa dig i en fiktiv kris och, i takt med dess progression, reflektera över strategier och handlingsplaner som bör tillämpas dag för dag.

– Jag hoppas att en betydande andel av invånarna i Eda finner tid och engagemang att delta i denna utmaning, kommenterar Hela Edas Listas Bo-Inge Nilsson.

Varje dag under veckan kommer Eda kommun lägga upp en ny utmaning på sin Facebooksida där du får testa på att svara på frågor som kanske känns långt borta idag, men som blir livsnödvändiga i en kris.

På MSB:s hemsida finns därutöver många bra tips om vad alla bör ha hemma och ha tänkt igenom inför ett krisläge. Anta utmaning ”Sju dagar” här.

Checklista
Här finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.
✔ Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
✔ Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
✔ Flaskor och dunkar med rent vatten.
✔ Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
✔ Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
✔ Sovsäckar, filtar och varma kläder.
✔ Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
✔ Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
✔ Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
✔ Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
✔ Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
✔ Extra batterier, laddade powerbanks.
✔ Kontanter, om betalkort slutar fungera.
✔ Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
Källa: MSB.
Dela med dig