Folktätt firande av nationaldagen på hembygdsgården


Det var inte lätt att få parkering när det traditionsenliga nationaldagsfirandet var tillbaka på Eda Hembygdsgård, för första gången sedan innan pandemin, med ett späckat program.

– Det var väldigt trevligt och en fin känsla, säger Muwafak Hamami (HEL), en av de nya medborgarna som deltog i kommunens medborgarskapsceremoni.

På måndagen var det alltså dags och möjligt att fira nationaldagen på hembygdsgården igen, för första gången sedan 2019, och det blev en välbesökt folkfest i solskenet.

– Det var en fin dag med trevlig stämning och mysig miljö på vackra Eda hembygdsgård. Eda kommun bjöd på fika som avnjöts under stämningsfull musik från orkestern. Klockringning och hissning av flaggan invigde firandet av Sveriges nationaldag samt medborgarceremonin, kommenterar kommunfullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL), som var på plats för att delta i kommunens särskilda medborgarskapsceremoni för nyblivna svenska medborgare.

Under 2021 blev 89 354 personer svenska medborgare, vilket var den högsta siffran någonsin.
I Eda har 300 personer fått svenskt medborgarskap under de tre senaste åren, och sedan 2015 är det obligatoriskt för svenska kommuner att anordna medborgarskapsceremonier, som staten betalar för.

– Under ceremonin sjöng kören och orkestern spelade. Som avslutning på det hela spelades nationalsången samt Värmlandsvisan där alla sjöng med, fortsätter Nilsson.

”En jättefantastisk dag”

Ett hundratal nysvenska Edabor närvarade under ceremonin, och en av dem var HEL:s Muwafak Hamami, med familj.

– Det känns jättebra, en jättefantastik dag. Vi fick fika, dricka och tårta, säger han, som bott i Sverige i ett par år.

På programmet i övrigt stod bland annat underhållning av Charlottenbergs Musikkår och Eda Kyrkokör samt nationaldagstal av Bengt Larsson.

Dela med dig