Beskedet: Den nya polisstationen kan börja byggas – så kommer stationen se ut


Torsdagens beslut i regeringskansliet innebär att byggandet av den nya gemensamma polisstationen på riksgränsen vid Morokulien kan starta inom kort.

En gemensam polisstation ska byggas för svensk och norsk polis på gränsen mellan Sverige och Norge, vilket Hela Edas Lista redan skrivit om. Syftet är bland annat att stärka samarbetet mot gränsöverskridande brottslighet och internationella brottsnätverk. Detta blir första gången Sverige delar polisstation med ett annat land.

Historiskt beslut – klart för delat polishus på Norgegränsen

– Regeringen har i dag fattat beslut om att Polismyndigheten ska få ingå ett 20-årigt hyresavtal. Beslutet möjliggör en gemensam polisstation för svensk och norsk polis på gränsen mellan Sverige och Norge. Detta blir en central del i vårt nära samarbete med Norge för att bland annat trycka tillbaka den gränsöverskridande brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressutskick.

Stationen ska byggas på riksgränsen vid Morokulien, på gränsen mellan Eda kommun i Sverige och Eidskog kommun i Norge. En gemensam polisstation är av stor nationell, regional och lokal betydelse för båda länderna.

Beslutet innebär att ansvariga nu kan sätta spaden i marken och påbörja bygget av polisstationen. Förhoppningen är att polisstationen ska vara klar i början av 2025. Det finns i dag ingen liknande polisstation i Sverige, detta är därför den första.

Fotnot: Bilderna ovan är endast en illustrativ representation av stationen, ritat av Statsbygg. Förändringar kan tillkomma.

Dela med dig