Valfjället går med vinst för helåret – för andra gången: ”Bättre än ifjol”

Den kommunägda skidanläggningen går med vinst för andra gången i rad.

Valfjället går med vinst.

I årsredovisningen framgår att vinsten uppgick i 800 000 – tio gånger mer än ifjol.

Detta är första gången företaget går med vinst två år i rad.


Valfjället skicenter har under många tidigare år varit tvungna att investera betydande summor i anläggningen, som varit förlustbringande och finansierad genom skatteintäkter. Den senaste gången anläggningen redovisade vinst var ifjol. Då med drygt 80 000 kronor.

Valfjället gör vinst efter en lång period utan lönsamhet

I årsredovisningarna från tidigare år framhålls problem relaterade till mildväder och brist på snö under vintrarna. Dessutom förvärrade pandemin situationen.

Men nu, när vi summerar 2023, kan vi glädjande konstatera att Valfjället genererade en vinst på 809 000 kronor. Detta markerar första gången som bolaget går med vinst två år i rad.

– Vi har arbetat mycket aktivt för att locka fler besökare och främja platsutveckling. Vintern har varit en betydande faktor, och om backen prepareras väl kommer den att hålla sig i gott skick, säger Bertil Börjeson, ordförande i bolaget.

Han förklarar plusresultatet med den kalla vintern som lockade besökare, bland annat norrmän. Bolaget slapp också de värsta elpriserna då ena delen av deras elavtal sedan tidigare var bundet till årsskiftet.

– Besöksantalet och försäljningen av liftkort har ökat. Dessutom har vi mottagit elstöd, vilket har minskat våra kostnader. Vi känner ingen skam att ta emot detta stöd; det fungerar som en form av återbäring. Intäkterna från liftarna har ökat, och detta är särskilt positivt.

Bra priser

Vädergudarna har i det stora hela varit på deras sida – även om det varit lite mildväder emellanåt.

– Det har varit skapligt med folk, lite bättre än ifjol. Skillnaden är väl att vi haft öppet till toppen. Sedan märker man av att norrmännen och många familjer börjat hitta tillbaka, vilket är väldigt kul, säger driftsledaren Thorbjörn Malmstedt.

– Vi har inte heller höjt priserna så mycket, vår målgrupp är barnfamiljer och då vill man inte dra på. Det är en familjebacke och den typ av kunder som vi har, fortsätter Börjeson.

Hur ser du på framtiden för skidanläggningen med tanke på den positiva ekonomiska trenden ni nu upplever?

– Det verkar som att vi har kommit igång. Vi har haft en bra säsong hittills, och vi har hittat vår nivå. Backen är jättefin och vi har en ökning i antalet besökare. Det gäller att jobba med det nu, konstaterar Börjeson.

Och han fortsätter:

– Jag tycker att all vår personal har varit bra och ställt upp föredömligt. Det är de som gör det. Vi har en del äldre och mycket skolungdom som jobbar hos oss och de gör det mycket bra.

Kan det bli en vinst även 2024?

– Vi har lagt en budget på plus minus noll. Men vi är utsatta för lönehöjningar, inflation och osäkra energikostnader.

Valfjället har tolv nedfarter och öppnade helgen före jul. Säsongen stängdes den 9:e april. Totalt såldes 12 132 liftkort, varav 4 789 endagarskort som gett 5,1 miljoner kronor.

Bolagets intäkter 2023 har ökat med 1,9 miljoner jämfört med 2022, dock ingår där samtliga typer av statliga stöd med en totalsumma på 763 000. Ökningen beror främst på ökad försäljning av liftkort och skidhyra. Ett resultat på 809 000 redovisas för verksamhetsåret, vilket i jämförelse med året innan är en förbättring med 730 000.

Dela med dig