Med vilja och känsla bidrar hon i kommunen


På förmiddagen studerar hon pedagogik och arbetsledning, på eftermiddagen är hon ledamot i kommunfullmäktige.

Monika Johansson i Koppom hoppas att fler ska ge sig in i politiken – här är hennes tips.

Monika Johansson är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon har ett fullspäckat schema, och hennes dagar är fyllda av aktiviteter och engagemang.

– Ja, det blir en hel del skola och ideellt arbete. Om jag tar mig an ett uppdrag så fullföljer jag det. Jag håller det jag lovar!

Att hålla vad man lovar, verkar också vara mantrat inom politiken.

– Om man röstade på mig, så vill jag att man ska känna att man fick något för det. Jag vänder inte kappan efter vädret, sedan kan förutsättningar förändras men jag står för det jag lovat.

”Vill att något ska hända”

Men låt oss ta det från början. Monika är uppvuxen på andra sidan kommungränsen, men trots detta har hon alltid haft en fot i Koppom.

– Jag kommer inte från Järnskog, men trots det har jag alltid haft en koppling till Koppom, jag har haft kompisar och familj här. Jag gick i skola och är uppväxt i Årjängs kommun och har i vuxen ålder bott på flera platser. Jag har alltid känt mig hemma i Koppom så att jag skulle hamna i Eda kommun var inte så konstigt, berättar hon.

Monika Johansson (HEL) föreslår att de politiska partierna gör en gemensam satsning för att öka intresset för den kommunala politiken.

Monika är även en aktiv del av föreningslivet i Koppom och Eda kommun, och hennes engagemang sträcker sig över flera olika områden. Hon är bland annat sekreterare och idrottsledare i Koppoms IK, hon är även involverad i hembygdsföreningen och Mosstakans skolhusförening. Dessutom är hon ansvarig för JAQT (Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden) i Eda jaktvårdskrets och deltar i flera jaktlag och vägföreningar.

Monika är en kugge i det ideella arbete som håller samhället levande.

– Mamma är en föreningsmänniska, och det fördes över på något vis. Förhoppningsvis kan jag föra traditionen vidare för vad vore samhället utan föreningar? Det är en viktig del i vår kommun, föreningar förtjänar beröm för det jobb de gör, säger hon.

Vad ger dig mest tillfredsställelse och glädje i ditt engagemang inom föreningslivet?

– När deltagarna är nöjda. När till exempel barnen är glada efter en fotbollsträning så är jag nöjd. Eller att man efter att ha jobbat med något en tid klarat av att sy ihop ett evenemang som blir lyckat.

Vad är det som driver dig?

– Det funderar jag själv på ibland. Jag vill att det ska hända något och att få göra något för andra är en del i det.

En person sa till mig, att är du inte nöjd med de beslut som tas i kommunen får du bli politiker. Jag tänkte, jag kanske ska försöka.

– Monika Johansson.

Politiken har också en stark plats i Monikas hjärta, och hennes engagemang här har en liknande grund som hennes andra passioner – viljan att göra skillnad. Hon blev politiskt aktiv när hon kände att det behövdes förändring.

Monika brinner för föreningslivet och är själv aktiv i flera ideella föreningar, när hon inte är i politikens rum.

– Jag blev utmanad. En person sa till mig, att är du inte nöjd med de beslut som tas i kommunen får du bli politiker. Jag tänkte, jag kanske ska försöka, säger Monika och tillägger att intresset för barn och unga och deras fritidsaktiviteter också var en anledning till att hon engagerade sig politiskt.

Vetskapen att vissa saker bara kan bestämmas av politiker fick henne att ta klivet. Men samtidigt kändes det nervöst. Skulle hon passa som politiker?

– Jag gjorde ett rätt bra val, jag fick näst mest kryss i HEL, det hade jag inte räknat med. Det har varit mycket att lära första året. Man kanske hade en uppfattning om hur det var, men det är mycket nytt att ta in, mycket formalia. Jag tar till mig alla tips och trix jag kan, berättar hon.

Stortrivs i politikens rum

I dag trivs Monika Johansson bra i politikens rum och sitter på flera stolar. I första hand är hon ledamot (HEL) i kommunfullmäktige, men likaså ledamot i kommunstyrelsen. Samtidigt studerar hon mer än heltid både pedagogik och arbetsledning på universitetet.

Hur hinner du egentligen med allt?

– Det är ett pussel att lägga, men samtidigt vill jag lära mig nya saker. Balansen är att vila mellan alla uppdrag, att göra det som är kul och vara med de man tycker om.

Inför möten måste man vara påläst och det är ibland många sidor att läsa in.

– Det är viktigt att man vet vad det handlar om och jag tycker att det är intressant, säger Johansson.

Monika har liksom alla andra tömt regnmätaren under sommaren, men utöver det har hon varit på Öland.

På frågan om hon känner att hon gjort någon skillnad svarar hon:

– Jag har ju fått varit med och påverkat. Noresund är ju ett sådant exempel, det hade inte behövt ta flera år, när vi ändå kom fram till samma beslut. Sen har jag ett personligt delmål, att jag ska genomdriva egna förslag för att bidra, ett är förhoppningsvis på gång nu i höst.

Hon tror att det kanske behövs nya sätt att mötas på och inte bara inför en valrörelse. Monika hoppas få med sig övriga partier på sin idé som bygger på att varje parti anordnar en aktivitet vid ett tillfälle under året.

– Jag hoppas att det blir bra. De som ska rösta på oss ska veta att vi bryr oss även när det inte är val. Mycket handlar idag om pengar, men detta ska handla om att delta och synas, få i gång ett engagemang kring politiken.

Monika Johansson, en sann naturälskare, finner sin ro i de vidsträckta landskapen och vilda platserna. I veckan startar älgjakten.

Finns det några speciella människor i ditt liv som du ser upp till eller som har inspirerat dig?

– Det finns många. Närmsta familjen såklart. Min lågstadielärare Aina, hon la grunden i skolan men också mormor och farfar. Jag har alltid varit mycket med farfar. Vi fiskade och umgicks mycket och hade kul ihop. Han har varit viktig.

Vad har du för tips till andra som vill ge sig in i politiken?

– Att våga, att tro på sin egen styrka. Har man en åsikt om något i kommunen kan man bli politiker på lokal nivå. Man lär känna nya människor och får lära mycket om sin egen kommun. Gör som jag välj ett lokalparti (HEL) som första steget, avslutar Johansson.

Om Monika Johansson
Ålder: 44 år.
Bor: Utanför Koppom.
Familj: Två barn och sambo.
Fritid: Umgås med familjen, föreningsliv, politik och ser gärna på sport.
Imponerar på dig: Kunniga människor.
Dela med dig