Epa-föraren Pauline räddar hemtjänsten: ”Ett perfekt jobb”

När Eda kommun i vintras sökte unga sommarjobbare på hjul, sökte Pauline.

Ägare till A-traktorer och mopedbilar har blivit eftersökta i flera kommuner som personal till hemtjänsten. Och i år sprider sig trenden.

– Det här är ett perfekt jobb för mig, säger Pauline Nilsson som rattat sin epa sedan hösten 2022.

Antalet epa-traktorer (eller A-traktorer som det egentligen heter) har ökat lavinartat de senaste femton åren. Allra mest på mindre orter. Pauline Nilsson som bor i Adolfsfors vet precis varför.

– Det är friheten. Jag bor ju i Adolfsfors, som ligger mitt ute i ingenstans och ingenting ligger nära, så fort jag fick min A-traktor blev det lättare att åka till skolan, träningar och kompisar.

När Eda kommun i vintras sökte unga sommarjobbare på hjul sökte hon.

– Jag sökte direkt eftersom jag visste att de letade efter personer med intresse för vården, AM-körkort och som gick vård och omsorgsprogrammet. Några månader senare fick jag ett SMS om att de var intresserade av mig. Sedan hade vi ett möte på kommunhuset där vi fick mer information.

Tidningsbild

Hela Eda 2024

Detta är en artikel från det senaste numret av Hela Eda. Läs tidningen digitalt här.

Läs mer

Under sitt sommarjobb kommer Pauline att arbeta tre dagar i veckan från vecka 25 till vecka 32. Hon har redan genomgått en introduktion under påsklovet där hon fått möjlighet att åka runt med vanliga hemtjänstbilar och hjälpa till med omvårdnad och städning.

– Jag har fått testa på att ta blodsocker, något som vi har lärt oss om på skolan, berättar hon.

– Och så har jag hjälpt till med att tvätta folk och hjälpt dem att duscha.

”Alltid känt ett intresse”

Pauline har alltid haft ett intresse för vården och har tidigare tagit hand om både sin farmor och sin pappas farbror.

– Jag har alltid känt ett intresse för vården och att jobba med människor. Det är ett yrke som uppskattas.

Som en del av sitt sommarjobb inom hemtjänsten kommer Pauline att utföra olika uppgifter under handledning.

Bland bilarna på tomten så sticker Saabarna ut.

– Ja, man måste ju ha delegation på det mesta av grejerna, så jag får inte göra så jättemycket. Men om jag är med någon så kanske jag får göra lite mer. Det jag får testa på nu är ju att mäta blodsocker, vilket är något vi har lärt oss om i skolan, berättar Pauline.

Under hösten genomförde hon sin första APL (arbetsplatsförlagt lärande), vilket blev en stor morot för henne att fortsätta arbeta inom vården.

Jag tycker om att jobba med människor och att kunna hjälpa till på olika sätt.

– Pauline Nilsson

– Jag fick ju reda på kommentarerna från min handledare, och de var verkligen positiva. Hon var jättenöjd med mig och sa att jag var ”hungrig” på att lära mig mer. Det kändes verkligen bra att höra att de äldre uppskattar mitt arbete.

På frågan om framtidsplaner berättar Pauline att hon planerar att studera vidare till sjuksköterska och eventuellt bli barnmorska.

– Jag tycker om att jobba med människor och att kunna hjälpa till på olika sätt, säger hon och fortsätter:

– Det är något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat. Att få ta hand om och hjälpa människor är något som jag alltid har velat göra. Det lät roligt, lockande och spännande på något sätt. Det var ett självklart val för mig.

Vad var det som lockade dig till att arbeta inom vård och omsorg?

– Ja, men det är väl att jobba med människor och det är väldigt lätt att få jobb inom vården. Dessutom får man ta del av väldigt mycket och det är mycket känslor involverade i arbetet. Mitt framtida yrke, som jag kommer att ha, är ju väldigt uppskattat av många människor, förklarar Pauline.

Dansband är favoriten

Utöver sitt intresse för vården och att köra epa, tillbringar Pauline sin fritid med kompisar och musik.

– På helgerna åker jag oftast runt med kompisarna i min epa och vi brukar åka till olika ställen och shoppa, säger hon.

När det gäller sommarens planer ser Pauline fram emot att jobba, men också att kunna njuta av ledigheten.

När det kommer till musik är Pauline en riktig fanatiker, men det är kanske inte den typen av musik du förväntar dig.

– Ja, jag gillar faktiskt dansband, erkänner hon med ett skratt.

– Jag tycker om att lyssna på musik, främst dansband som Eddie Meduza, Lasse Stefanz och Sven-Ingvars. Det tycker jag är bra musik.

Det blir en del dansbandsmusik i bilen då, antar jag?

– Haha, ja, det kan hända, men inte på jobbet, framhäver hon.

Om Pauline Nilsson
Ålder: 16 år.
Bor: Adolfsfors.
Familj: Pappa, mamma och brorsan.
Fritid: Är med kompisar och åker mycket bil.
Imponerar på dig: När folk går sin egen väg.
Lyssnar gärna på: Dansband, Eddie Meduza, Lasse Stefanz och Sven-Ingvars.
Favoritmat: Husmanskost.
Skryt om något! Jag har en fin bil.

På tal om bilar: Bland alla fordon på tomten sticker Saabarna ut. Paulines pappa, Bo-Inge Nilsson, är en riktig Saab-entusiast och har samlat på dem under årens lopp.

Hade du något val när ni var på jakt efter A-traktor?

– Brorsan Pontus hittade en annons i Umeå och pappa älskar ju Saab, så då åkte vi upp och så köpte vi den, berättar hon.

Men något biintresse har hon inte.

– Nej, det är inte så att jag mekar med den, utan det är min bror som får lösa det, säger hon med ett skratt.

Vanligt tillhåll

Utanför Charlottenbergs shoppingcenter brukar de populära fordonen stå på rad och det märks tydligt att Eda är länets näst mest A-traktortäta kommun, något som Pauline kan bekräfta.

Pauline Nilsson.

– Det är dit som man ofta åker, sedan blir det Arvika ibland. Det roliga är ju att hänga med kompisar och kunna frakta sig vart man vill.

Vad gör du när du inte är ute och glider med bilen?

– Under vardagarna är jag i skolan och kommer hem runt halv fem ungefär. Antingen pluggar jag inför något prov eller så hjälper jag alltid till hemma med vardagssysslor, som att städa och så vidare. På helgerna brukar jag umgås med kompisar. Vi åker runt i epa:n till olika ställen och shoppar eller gör andra roliga saker. Jag kommer hem sent på kvällen, oftast, säger hon med ett skratt.

När det gäller sommarens planer ser Pauline fram emot att jobba, men också att kunna njuta av ledigheten.

– Jag ser fram emot att kunna bada och vara ute i det fina vädret, säger hon och förtydligar:

– Men framför allt ser jag fram emot att få jobba inom vården och kunna hjälpa till på olika sätt, avslutar Pauline Nilsson med ett leende.

Dela med dig